top of page

Loose parts en ontdekdozen

Loose parts en ontdekdozen

Onderzoekend leren is een werkvorm die kleuters aanspoort de wereld om hen heen actief en met een gezonde dosis verwondering te ontdekken en te onderzoeken.

De nadruk ligt op het verkennen van de eigenschappen van materialen en voorwerpen die dicht bij de leefwereld van de kleuters liggen. Je speelt in op hun enthousiaste, nieuwsgierige en onderzoekende houding.

Tijdens deze workshop krijg je ideeën waarmee je de natuurlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang van de kleuters kan prikkelen. Dit door materialen aan te bieden waarmee ze kunnen exploreren, experimenten en uitproberen.

Tijdens deze ontdekkingstocht begin je met klassikale activiteiten en een leerkracht als onderzoekende professor. Deze activiteiten evolueren tot het stimuleren van zelfstandige ontdekmomenten aan een tafel, op een mat, in een hoek of ontdekhoek. Inspelen op loose parts.

Voor oudere kleuters krijg je ideeën waarmee je ontdekdozen met of zonder opdrachtenkaarten kan samenstellen. Deze zijn vooral gericht op het stimuleren van het onderzoekend en zelfstandig leren.

Loose parts ontdekdozen kleuter.PNG

Stimuleer de natuurlijke onderzoekende drijfveer van de kleuters

  • Leren kleuters aansporen de wereld om hen heen actief en met een gezonde dosis verwondering te ontdekken en te onderzoeken.

  • Ideeën bekomen waarmee je de natuurlijke nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang van de kleuters kan prikkelen.

bottom of page